Club Extra is een geschenk voor kinderen als Elena en Isus

‘Al knutselend vergeten ze hun beperkingen’

Vanwege een meervoudige beperking staan Elena (13) en Isus (10) uit Nederweert bij een reguliere vrijetijdsclub al snel aan de zijlijn. Maar gelukkig is er Club Extra, een nieuw initiatief waarbij sport en cultuur toegankelijk worden voor kinderen die extra aandacht nodig hebben. In een klein groepje met heel veel aandacht en persoonlijke begeleiding komen beide kinderen al knutselend en dansend onder begeleiding van RICK en PGZ helemaal tot bloei. Tot grote vreugde van hun ouders Bastiaan en Réanne. “Eindelijk horen ze nu ergens bij.”

kind-klei-2.jpegHet valt niet mee wanneer je als ouders telkens ‘nee’ moet verkopen aan je kroost. ‘Nee, doe maar niet’. ‘Nee, dat is te moeilijk’. Of ‘pas op, dat is gevaarlijk.’ Bastiaan en Réanne zijn eraan gewend geraakt. Zoon Isus is meervoudig visueel gehandicapt en neurologisch beperkt. Dochter Elena is slechtziend en heeft een ontwikkelingsachterstand. Beiden gaan naar een school voor speciaal onderwijs. Bij hun ouders in Nederweert groeien ze op in liefde en veiligheid.

Het vinden van een passende vrijetijdsbesteding was een lange zoektocht, vertelt vader Bastiaan. “Vanwege hun beperkingen kunnen Elena en Isus niet mee in een reguliere club. Die kijken bij de indeling naar de leeftijd en minder naar de belevingswereld van het kind. Daarbij zijn de groepen vaak te groot en is er geen expertise over hoe je met een beperking moet omgaan.

Bij verschillende instanties hebben we de vraag neergelegd: wat is er mogelijk voor onze kinderen? De praktijk wees uit dat er naast een aangepaste en door vrijwilligers verzorgde zwemles niet zoveel aanbod is.”

De kracht van de combinatie

Réanne vult aan: “Omdat Elena dansen leuk vindt, zijn we begonnen met dans. Maar omdat ze slecht ziet en ook cognitief en motorisch achterloopt, kon ze het niveau van haar leeftijdsgenootjes niet bijbenen. Toen ze acht was, danste ze daarom mee in een groep van vier- tot zesjarigen. Zeker als kinderen ouder worden, is dat voor niemand natuurlijk ideaal. Bij Isus bleek daarnaast het kunnen bieden van een veilige omgeving vaak een probleem. Zijn beperking beïnvloedt ook zijn gedrag waardoor hij veel persoonlijke begeleiding nodig heeft.”

Inmiddels hebben Bastiaan en Réanne de sleutel gevonden. Club Extra, een pilot van RICK en PGZ voor cultuuraanbod, blijkt hun kinderen als een maatkostuum te passen. Het geheim? De combinatie van een vakdocent van RICK en een begeleider van PGZ die gespecialiseerd is in het omgaan met meervoudige beperkingen. Oftewel: leuke activiteiten op het gebied van dans, muziek en beeldend in een klein groepje met veel persoonlijke aandacht. “Die combinatie maakt voor onze kinderen het verschil”, glundert Bastiaan. Réanne knikt instemmend: “Omdat Elena en Isus visueel beperkt zijn, vinden ze het fijn om dingen te maken. Lekker knutselen, kleien of houtbewerken. Als ze met hun handen werken, vergeten ze hun handicap. Dat is prachtig om te zien. Daarnaast houden ze van dansen en muziek. Ook daar is alle aandacht voor. Op hún niveau en hún tempo, met hulp in de directe nabijheid. Iemand die hen begrijpt, lief en geduldig is en de veiligheid bewaakt. Kinderen voelen dat. Ontzettend fijn, voor hen en voor ons.”

Eindelijk volmondig ‘ja’

Naast het kunst- en cultuuraanbod biedt Club Extra ook aangepaste activiteiten rond sport en beweging. Punt Welzijn, ‘Choice4sport’ en ‘Iedereen kan sporten’ hebben samen een bewegingsprogramma opgezet voor kinderen die in het reguliere verenigingsleven moeilijk aansluiting vinden.   

In de loop van het jaar wordt Club Extra geëvalueerd. RICK en PGZ bekijken dan of ze hun activiteiten een blijvende plek kunnen geven in het kunst- en cultuuraanbod binnen de regio Weert. Bastiaan en Réanne hopen het van harte. “De woensdagmiddag is voor onze kinderen een feest. Al een uur voordat we thuis vertrekken, staan ze voor de deur te trappelen. Alleen al het feit dat dit er voor hen is, maakt het waardevol. Dat zij het gevoel krijgen dat ze ergens bij horen. En dat wij als ouders in plaats van ‘nee’ ook een keer volmondig ‘ja’ kunnen zeggen.”

Naar de cursus

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus