De droom van Loes

'Ik wil ontdekt worden op YouTube'

Het mooie aan dromen is dat álles mogelijk is. Singer-songwriter Loes Roost (18) wil beroemd worden. Met haar eigen liedjes. In de popkeyslessen bij RICK en thuis in haar homestudio in Nederweert speelt en zingt ze de sterren van de hemel. Een leven zonder muziek is voor Loes ondenkbaar. “Ik kan er al mijn emoties in kwijt. Achter de piano verlies ik de tijd helemaal uit het oog.”

Rickraakt-Loes-Roost-Josine-Frankhuizen-Photography-1.jpgHuize Roost ademt muziek. Moeder Anouk is singer-songwriter, vader Willem speelt gitaar. “Ze speelden vroeger samen in een bandje”, vertelt Loes. “Ik hoorde ze vroeger altijd repeteren in de kelder als ik in bed lag. Heerlijk vond ik dat. Het is moeilijk uit te leggen, ik ben ermee geboren. Muziek is alles voor mij. Ik was zo’n kind dat thuis voor de spiegel stond te zingen met een borstel in de hand.”

Op haar zesde ging ze op blokfluitles, twee jaar later stapte ze over op piano en sinds haar veertiende zit ze op Popkeys bij RICK. “Klassiek geschoold als ik ben, wilde ik graag liedjes van mijn eigen smaak spelen. En zelf nummers schrijven. Dat is de reden dat ik voor Popkeys heb gekozen. Bij RICK heb ik geleerd om samen te spelen in een band. En te zingen. Dat wilde ik als klein meisje al. Pianospelen én zingen”, vertelt Loes die na haar mbo-opleiding tot onderwijsassistent dolgraag naar de Rockacademie wil.

 

Blijf dicht bij jezelf

De Nederweertse maakte afgelopen jaren grote sprongen. Niet alleen als toetsenist en zangeres, maar ook - buiten de muziek - op andere terreinen. De tips die ze kreeg van docent Eric Kessels bleken goud waard. “Bijvoorbeeld om dicht bij mezelf te blijven. In het begin vond ik het spannend om tijdens een optreden de liedjes aan elkaar te praten en mezelf te presenteren. Die drempelvrees heb ik overwonnen. Tijdens een optreden is Eric er altijd bij. Hij is heel betrokken en regelt vaak optredens voor mij. Echt fijn”, vertelt Loes.

Tijdens de coronacrisis, toen de cursisten van RICK online les kregen, daagde de docent haar uit om een eigen nummer te schrijven. Loes ontsteeg zichzelf en pakte uit met Please be Safe, een gevoelige ballade over de bizarre actualiteit. 

Rickraakt-Loes-Roost-Josine-Frankhuizen-Photography-2.jpgThuis gaat er geen dag voorbij zonder muziek. Haar ouders op gitaar, haar jongere broer Stef op keyboard, Loes zingend achter haar piano. “Mijn zusje Maud die op zolder slaapt is altijd heel blij met mij”, lacht ze met een knipoog.

Rustige pianoliedjes liggen haar het meest. “Liedjes waar een verhaal, een betekenis achter zit. Mijn favoriete artiest is Dodie. Zij raakt me. De muzikale reis die zij maakt, hoe positief ze reflecteert op moeilijke periodes in haar leven. Daar word ik van binnen heel erg gelukkig van.”

Internationale doorbraak

De lokale podia voelen voor Loes inmiddels vertrouwd, maar zoals zoveel jonge talenten droomt de Nederweertse van een internationale doorbraak. “Hoe vet zou dat zijn! Ontdekt worden op YouTube. En vervolgens de wereld veroveren met kleine, intieme optredens.” Of het gaat lukken? Wie zal het zeggen. Maar één ding staat vast: haar droom en haar liefde voor muziek pakt niemand haar af.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus