Als praten niet je ding is
De kracht van non-verbale communicatie en expressie

Facts & figures

 • Met expressie kan iedereen zich uiten.
 • Het creatieve proces stimuleert bewustwording en een open dialoog. 
 • Effectieve tool om inzicht te krijgen in de belevingswereld van de doelgroep.

Albert Mehrabian, psycholoog met grote interesse voor communicatie, stelt dat circa 93% van onze communicatie bestaat uit intonatie en lichaamstaal (afhankelijk van factoren als cultuur, achtergrond, etc.). Non-verbale communicatie is enorm krachtig en leidend in hoe we de wereld om ons heen waarnemen. Ook als je niet goed bent in het vinden van woorden of het spreken van de taal van een land, kun je communiceren. 

Ontdek de kracht van non-verbale communicatie met het project ‘Als praten niet je ding is’. Met muziek, beeldende kunst, dans en theater leren kinderen en jongeren hoe ze zich kunnen uiten. Ze geven op een laagdrempelige manier vorm aan hun gedachten, gevoelens en emoties. Met deze effectieve methode breng je als begeleider, leerkracht of zorgprofessional naar boven wat onder de oppervlakte verborgen is. Je spreekt samen de universele taal van verbeelding.

WAT KUN JE VERWACHTEN?
WAT LEVERT HET OP?
PROJECTLEIDER
Offerte aanvragen

WAT KUN JE VERWACHTEN?

 • Kunst nodigt uit tot introspectie en zelfexpressie.
 • Expressie is een prachtige manier voor iemand om zich te uiten, ook als iemand een taal niet machtig is. Dit draagt bij aan meer begrip, inlevingsvermogen en verbinding.
 • Het creatieve proces stimuleert een open dialoog, bewustwording en verwerking van (diepere) gedachten en gevoelens.
 • Maatwerk afgestemd op de behoeften van het individu of de groep.
 • Dit project is zeer geschikt voor kinderen en jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs.

WAT LEVERT HET OP?

 • Een effectieve tool om inzicht te krijgen in de belevingswereld van de doelgroep. Op basis hiervan kun je als professional vervolgstappen ondernemen: een gesprek aangaan, hulp vragen, een plan van aanpak maken, coaching afstemmen, etc.

   

PROJECTLEIDER

Heb je interesse in het project en wil je meer weten hoe jij dit kunt inzetten? Neem contact op met :

Jan van Dongen
Manager Sociaal Domein
T. 0495 53 39 54
E. j.vandongen@rickraakt.nl

“Kunst zorgt ervoor dat we met elkaar in gesprek blijven over de thema’s die er toe doen. Zeker in de tijd waarin we nu leven is dat van belang."

Praktijkvoorbeeld: Club Andersom

Club Andersom is een kunstprogramma voor kinderen in het basisonderwijs die extra aandacht en begeleiding nodig hebben in hun emotionele ontwikkeling. “Hoe beter een leerling zich kan uiten, hoe makkelijker de leerkracht het kind kan begeleiden", legt Saskia Keijzer, docent beeldend bij RICK, uit. Lees meer.