Speciale samenwerking turnvereniging Jan van Weert en RICK
Terug naar Nieuwsoverzicht

Speciale samenwerking turnvereniging Jan van Weert en RICK

20-09-2018
Categorie: Dans, RICK

Turn- en gymnastiekvereniging Jan van Weert  bestaat al sinds 1902. Doel van de vereniging was ooit het beoefenen en bevorderen van schermen, gymnastiek en aanverwante sporten. Inmiddels is het aantal verenigingen in Weert flink toegenomen, maar Jan van Weert heeft op dit moment nog altijd 400 leden. Het jongste lid is 2 jaar oud en het oudste lid 86 jaar. Naast de wedstrijdgroepen investeert Jan van Weert vanaf seizoen 2018-2019 in een eigen Turn Academy bestemd voor meisjes met een bovengemiddelde aanleg voor turnen. Talenten  waarvan verwacht wordt  dat zij straks in de eredivisie van Nederland gaan presteren en misschien uit kunnen komen voor Jong Oranje. Deze meisjes trainen 6x per week gedurende 3 uur. De Turn Academy start met een overgangsjaar voor onderbouw kinderen. 

Waardevolle verbinding
Lukie Dentener uit Weert  is al ruim 35 jaar als turntrainster verbonden aan Jan van Weert. Daarvoor was zij zelf actief beoefenaar van de turnsport. Ze vertelt: ,,Turnen is een complexe sport die heel veel vraagt van lichaam en houding . Je hebt veel trainingsuren nodig om op een hoger niveau te kunnen meedoen. Omdat bij klassiek ballet de focus ligt op perfecte lichaamsbeheersing zie je dat andere verenigingen waarin turnen als topsport wordt bedreven, met succes gebruik maken van de expertise van balletdocenten. We zijn daarom blij met het aanbod van RICK en dansdocente Sandra Höpfner om onze turnsters ook op die manier te ondersteunen. We starten met een aanbod voor alle turnsters, maar op termijn zullen wellicht ook de turnsters die uitkomen in de eredivisie van het aanbod gebruik kunnen maken. Ik zie het als een waardevolle verbinding tussen sport en cultuur.”

Officiële opening
Op zondag 7 oktober vindt de officiële opening plaats van de nieuwe turnhal in Weert. Daarbij zal turnster Vera van Pol een demonstratie geven. De turnhal met veel faciliteiten bevindt zich in het  Horne Quartier  (HQ) op de plek van de voormalige Van Horne Kazerne in Weert. Van een leegstaand kazernecomplex heeft het Horne Quartier zich in korte tijd ontwikkeld tot een levendige omgeving met prachtige monumentale gebouwen, ruime parkeerfaciliteiten en uitgebreide sportfaciliteiten.

Vera van Pol
Een van de succesvolle  leerlingen van Jan van Weert is Vera van Pol. Zij  begon in 1997 met turnen. In 2006 kwam zij voor het eerst uit in de ere-divisie. Sinds 2013 zit van Pol in de nationale turn-selectie. In 2016 nam zij deel aan de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro op de meerkamp.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus