Graven naar cultuurhistorie
Terug naar Nieuwsoverzicht

Graven naar cultuurhistorie

07-07-2021
Categorie: In het onderwijs

In 2021 vindt er archeologisch onderzoek plaats bij de voormalige voorburcht van kasteel Nijenborg aan de Biest in Weert. Wetenschappers halen verborgen geschiedenis naar de oppervlakte. Een unieke en éénmalige kans om basisscholen te betrekken bij deze bijzondere cultuurhistorie. Met het educatieproject ‘Graven naar de graven’ onderzoeken ruim 1000 leerlingen geschiedenis van de plek.

Welke voorwerpen vinden we diep in de grond? Wat vertellen ze ons over het leven dat zich hier lang geleden afspeelde? Archeoloog Frans en zijn pientere dochter Guusje roepen met een prikkelende introductiefilm de hulp in van leerlingen om samen de voorburcht te onderzoeken. De klas volgt tijdens de opgravingen alle vondsten en wat ermee gebeurt. Ze denken ze na over de waarde van bewaren; wat is van onze tijd de moeite waard om te behouden? Het project wordt afgesloten met een bezoek aan het geheel vernieuwde Museum W.

Het project is een samenwerking tussen RICK, Munttheater en Museum W, archeoloog Fokko Kortlang en de Erfgoedgemeenschap Weert.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus