Gratis lezing over Van Eyck
Terug naar Nieuwsoverzicht

Gratis lezing over Van Eyck

21-04-2020
Categorie: Beeldend, RICK

Speciaal voor cursisten van RICK en ander geinteresseerden biedt RICK een gratis inspirerende lezing aan over Van Eyck. Docent Jan Bustin geeft deze lezing donderdag 14 mei van 20.00 - 22.00 uur (incl. pauze) live via YouTube. Wil jij meekijken? Aanmelden kan via een mail naar info@rickraakt.nl. Je ontvangt dan op 14 mei een link naar de live lezing. 

In Vlaanderen ging in februari op grootse wijze het Van Eyckjaar van start met de opening in Gent van een overzichtstentoonstelling van nog nooit vertoonde internationale  allure. Met deze lezing willen we je verder kennis laten maken met het werk van deze kunstenaar en zijn tijdgenoten: de Vlaamse Primitieven.

Los van alle stijlen en trends oogsten de schilderijen van Jan van Eyck al eeuwenlang bewondering en respect. De werken van de Vlaamse Primitieven werden vanaf de vroege 15e eeuw in heel Europa aangekocht en verzameld door een verwend publiek van vorsten en vermogende liefhebbers terwijl stijl en werkwijze naarstig werden bestudeerd en over genomen door buitenlandse kunstenaars.

Zelfs in Italië, het land dat het in die tijd maar wat druk had met wat nu ‘De Renaissance’ heet waren de Vlaamse invloeden niet gering en duidelijk zichtbaar voor wie dat wilde toegeven. Iemand die dit liever anders had gezien was de grote Michelangelo. In een wat zurig commentaar op de Vlaamse schilderkunst doet hij deze af als minderwaardig in vergelijking met de Italiaanse kunst .

In deze lezing zullen we horen welke kenmerken Michelangelo de Vlaamse schilderkunst toedichtte en welke criteria hij hanteerde om te komen tot zijn oordeel. Vervolgens zullen wij met een paar van die criteria in gedachten zelf gaan kijken naar het werk van Van Eyck en een paar tijdgenoten om te zien in hoeverre Michelangelo al of niet gelijk had in zijn niet bepaald jubelende oordeel.

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus