Activiteit

Impact maken met een culturele inslag | Deel 1: hoe steken we van wal?

Tijd: inloop vanaf 9.30 uur, programma van 10.00 - 15.00 uur, met aansluitend een borrel
Plaats: The Movement
Slachthuisstraat 111, 6041 CB Roermond

Voor wie?

Inspirerende DIY-dag voor cultuurmakers, lokale initiatiefnemers en maatschappelijke partners die met sociaal-artistieke ideeën het verschil willen maken in hun eigen leefomgeving in Regio Noord- en Midden-Limburg.
Deelname is gratis. Aantal beperkt tot max. 60 personen. Reserveer nu!

Wat is het programma?

Laat je inspireren door mooie cases en enthousiaste sprekers en ga samen aan de slag.

  • We gaan in gesprek met Merlijn van Twaalfhoven over het belang van ‘de kunstenaars mindset’ en de missie van de recent landelijk geïnitieerde Sociaal-Creatieve Raad.  Hoe kunnen cultuurmakers ook echt maatschappelijk impact maken?
  • We delen ervaringen met aanjagers van sociaalartistieke ‘Mienskip’ (gemeenschaps) projecten in Friesland met Rozemarijn Strubbe (o.a. programma De Reis van LF2018) en Marise Schuurman (o.a. programma Iis van Arcadia).
  • Tot slot leggen we samen de basis voor een ‘hackaton’ rond een aantal urgente maatschappelijke thema’s in de regio Noord- en Midden-Limburg. Het resultaat wordt het vertrekpunt voor symposium deel 2 op 8 juni, met een bredere groep van denkers, doeners en beslissers uit het maatschappelijk domein en culturele veld.

Foto: Bosk van Bruno Doedens.

Impact maken met een culturele inslag | Deel 1: hoe steken we van wal?
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding

Wat kun je verwachten?

Impact maken met een culturele inslag

Op 25 maart en 8 juni organiseren wij twee symposia. Het tweeluik heeft als doel om bottom-up de kracht van sociaalartistieke projecten zichtbaar en ervaarbaar te maken voor  een brede groep van actieve burgers, organisaties, ondernemers en beleidsmakers in het maatschappelijk domein en hen stimuleren om daar zelf ook (meer) mee aan de slag te gaan. Om het Do-It-Yourself (DIY) karakter te onderstrepen hebben we gekozen voor de organisatie van een ‘hackathon’.

Wat is een hackathon?
Een hackathon is een evenement waarin teams van deelnemers non-stop bezig gaan om binnen een korte tijd oplossingen voor aangereikte casussen te bedenken. Daarbij worden ontwerpmethodieken en vaak ook moderatoren ingezet vanuit de creatieve sector. Denk aan Design Thinking en Reframing. Deelnemers worden daardoor uitgedaagd en gefaciliteerd om buiten de gevestigde kaders te denken. Het uiteindelijke doel is te komen tot een innovatief prototype van een dienst of product dat gepitcht wordt aan een jury die ook prijzen toebedeelt. De haalbare ideeën kunnen na de hackathon verder worden uitgewerkt.

Tips ter voorbereiding

Hoe steken we van wal?

Deel 1 is op de eerste plaats gericht op de cultuurmakers, deelnemers en partners van de 12 sociaalartistieke pilotprojecten die nu in ontwikkeling zijn in het kader van de CoP Kunst in Transitie. Initiatiefnemers van andere sociaalartistieke projecten en hun partners zijn echter ook van harte welkom om aan te haken. Deel 1 en 2 kunnen ook los van elkaar worden bezocht. 

The Ship of dreams

Deel 2 is op de eerste plaats gericht op beslissers, ambtenaren, professionals, ondernemers en betrokken burgers die actief zijn in het maatschappelijke domein en culturele veld in regio Noord- en Midden-Limburg (gezondheid, welzijn, onderwijs, economie en leefbaarheid). Het programma wordt in co-creatie ontwikkeld en uitgevoerd met de deelnemers van deel 1.

Credits

Dit tweeluik wordt georganiseerd door Platform Cultuurinslag in het kader van de Community of Practice Kunst in Transitie. Dit is een initiatief van cultuurpartner RICK en CAL-XL, en is mede mogelijk gemaakt met support van het Fonds Cultuurparticipatie, Cultuurregio Noord- en Midden Limburg, Huis voor de Kunsten en Burgerkracht Limburg, Wonen Limburg, ViaZuid en Co Cultuurontwikkelaars.

Onze docent(en)

diverse docenten

Impact maken met een culturele inslag | Deel 1: hoe steken we van wal?

Locatie
The Movement, Slachthuisstraat 111, 6041 CB Roermond
Datum & Tijdstip
Zaterdag 25 maart (10:00 - 15:00 uur)
Code
CI S1
Prijs
0,00

Ja, ik schrijf me in voor deze activiteit!

Wat raakt jou?

Ik ben benieuwd waarvan jouw hart sneller gaat kloppen!

 

Vind je cursus