Omschrijving

Met de juiste techniek de essentie weergeven

De mens is een ontzettend boeiend onderwerp om vast te leggen. In deze cursus oefen je jouw waarneming van een menselijk model en legt deze vast in een tekening of schilderij. Je gaat aan de slag met houding, verhoudingen, anatomie, beweging, expressie, materiaaluitdrukking en ruimtelijkheid. Op deze manier kun je een portret, het hele model of een naaktmodel goed vangen op het doek.

Tijdens de cursus leer je een solide basis. Je experimenteert met verschillende materialen en technieken (houtskool, acrylverf, penseeltekenen). Ook leer je diverse beeldelementen zoals kleur, compositie, vorm en structuur toe te passen in jouw werk.  

tekenen en schilderen | Het menselijke (naakt)model
Wat kun je verwachten?
Tips ter voorbereiding
Onze docent(en)
Vraag?

Wat kun je verwachten?

  • We werken van het geheel naar de details toe. Technieken en vaardigheden ontwikkelen zich vanuit het gebruik van materialen zoals houtskool, krijt, acrylverf en penselen.
  • De mens is een bijzonder onderwerp, boeiend maar moeilijk te vatten, zodat veel oefening vereist om goed onder de knie te krijgen. De uitdaging is, om uiteindelijk de menselijke vorm te kunnen weergeven op een manier en in een techniek die vrij en speels is, maar toch de essentie van het model weergeeft.
  • Tijdens de cursus komen er regelmatig inspirerende voorbeelden van kunstenaars aan bod.
  • Binnen de groep staat individuele begeleiding centraal. De docent helpt jou om jezelf verder te ontwikkelen. Door elkaars werken in de groep te bespreken, leer je van elkaar.
  • Het sociale aspect speelt een grote rol binnen de groep. Er heerst dan ook een veilige, ongedwongen en open sfeer waarin cursisten zich op hun gemak voelen. Dit draagt bij aan het creatieve proces.

Tips ter voorbereiding

  • Je hebt geen specifieke voorkennis of ervaring nodig. We werken met poses die een bepaalde tijd duren, waarin zowel de beginner als gevorderde op eigen niveau kan werken.
  • Houd rekening met kosten voor de aanschaf van materialen. Denk aan houtskool, verf, papier, schilderdoeken. De docent zal je tijdens de eerste les aan de hand van voorbeelden laten zien wat je het beste kunt aanschaffen. Bij RICK  kun je een materiaalkaart aanschaffen waarmee je tijdens de les materialen kunt kopen.
  • Draag kleding die vies mag worden of draag een schort (op locatie aanwezig).

Onze docent(en)

Johannie van Tuel

Met docente Johannie van Tuel ontdek je de perfecte balans tussen het weergeven van de essentie en het laten ontstaan van een creatief resultaat door het gebruik van diverse materialen. “Ik laat graag verf zien; het werken met toetsen, vegen en vlekken. Hiermee zet ik een bepaalde sfeer neer. Ik schilder niet alleen de buitenkant, maar vang ook graag de essentie van het onderwerp.”

Met name de mens is een onderwerp dat Johannie graag vastlegt. “De mens is een prachtig onderwerp dat al sinds de prehistorie voorkomt in onze kunstuitingen. Niet alleen als onderwerp om te portretteren maar ook om verhalen mee te vertellen en gedachtes te verbeelden.” Johannie leert jou diverse manieren waarop je een mens kunt weergeven zodat je jouw eigen betekenis als kunstenaar kunt geven aan jouw verbeelding ervan.

Johannie is gespecialiseerd in acryl, olieverf en penseelinkt. Haar grote voorbeelden zijn Rembrandt, maar ook Michaël Borremans, Lucian Freud en Sam Drukker. Waarom? “Zij gebruiken de mens als drager van verhalen.”

Wil je nog wat vragen over deze cursus?

Cursus:

tekenen en schilderen | Het menselijke (naakt)model

Docent(en)
Johannie van Tuel
Locatie
RICK, Wilhelminasingel 12 Weert
Lesdag
Woensdag (19:30 - 22:00 uur)
Aantal
4 lessen
Doelgroep
vanaf 55 jaar, vanaf 21 jaar, vanaf 18 jaar
Startdatum
9 juni 2021
Lesdata
9 juni 2021
16 juni 2021
23 juni 2021
30 juni 2021
Lesduur
150 min.
Code
8323-1
Prijs
93,00 Je woont in Gemeente Weert
107,00 Je woont in Gemeente Cranendonck, Gemeente Nederweert
116,00 Je woont in Gemeente Heeze-Leende, Overige gemeenten
(De prijs kan variƫren vanwege gemeentelijke subsidies. Gezinnen met minimale financiƫle middelen kunnen in aanmerking komen voor extra subsidie.)

Ja, ik schrijf me in voor deze cursus!